“Les investisseurs privés peuvent faire plus pour klimaatverandering”

Het mag wel wat ambieuzer met jullie klimaateisen. Die aansporing geeft an grouple beleggers, verenigd in the Net-Zero Asset Owner Alliance (NZAOA), donderdag aan private equity bedrijven. Le groupe, a accordé 11 milliards de dollars (10,5 milliards d’euros) à un investisseur vert, roept manager in private equity op meer actie te temernemen tegen klimaatverandering. Ze advisorren een reeks aan maatregelen : van het openbaren hoe ‘groen’ hun huidige investeringen zijn tot het stellen van doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Zelf hebben de tachtig bedrijven achter NZAOA afgesproken per 2050 geen ‘vervuilende’ investeringen meer in portfolio te hebben. Beleggingen in bedrijven of industrieën die nog broeikasgassen uitstoten, zullen ze dus van de hand moeten doen.

Ceci est niet alleen vanuit de wens voor een leefbare weld. Klimaatverandering est un investissement à risque geworden, vinden de beleggers achter NZAOA, opgericht onder de vlag van de Verenigde Naties. Tous les membres de l’équipe s’occupent des autres verzekeraars d’Aviva à Swiss Re.

Beleggingsverschuivingen

Dat de groep specifiek private investor op hun gebrek aan climaatambities anspreekt, heeft een reden. Risico bestaat dat zij de ‘vervuilende’ investeringen overnemen die beursgenoteerde bedrijven van de hand doen. Met die overgang in private handen worden regulering en toezicht minder. Aandeelhouders kunnen beursgenoteerde bedrijven gemakkelijker aanspreken op verduurzaming – en die bedrijven staan ​​​​daardoor onder grote(re) druk.

In de oproep van NZAOA echoën uitspraken van Larry Fink, bestuursvoorzitter van BlackRock. Cette stratégie d’investissement est satisfaite een visa vermogen van zo’n 8.800 miljard euro de grootste belegger ter weld. Op de klimaattop in Schotland waarschuwde Fink vorig jaar al voor die beleggingsverschuivingen van publiek naar privaat. In dat geval verandert er volgens Fink niks ten goede – het is slechts „window dressing” en „greenwashing”. De vervuiling wordt niet opgelost, alleen maar doorgeschoven naar particuliere investeerders.

Lire aussi : Beleggingsreus BlackRock : meilleur topman, kijk verder et de aandelenkoersen

Fink spreekt zich al langer uit over de risico’s voor bedrijven die niet optreden tegen klimaatverandering. In zijn invloedrijke jaarlijkse brief aan bestuursvoorzitters van bedrijven è hij kritisch op bestuurders die denken dat aandeelhouders alleen uit zijn op kortetermijnwinst. Ook aandeelhouders willen dat bedrijven een rol spelen in het terugdringen van de wereldwijde uitstoot, stelt Fink. „Elk bedrijf en elke industrie zal een transformatie ondergaan als gevolg van de transitie naar un enclimaatneutrale areld. De vraag est : gaat u leiden, di gaat u volgen ? […] Als uw vakgebied verandert, kiest u het pad van de dodo o het pad van de feniks ?

La NZAOA a également déclaré que les investisseurs privés “n’offraient plus un large éventail d’opportunités”, mais aussi un mede-opsteller de l’oproep tegen financieel persbureau Bloomberg. De beleggers achter NZAOA roepen private equity et aussi op zich achter de doelen van „net-zero” te scharen, door onder meer het gebruik van fossil brandstoffen and de uitstoot van broeikasgassen terug terug te rugen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *