kan je plaatselijk vet verliezen?

Dans une nouvelle rubrique Voix en boucle delen we een wetenschappelijke kijk op voeding. L’état d’Internet a répondu aux revendications sur le vote et la gestion, mais cela pourrait-il être le cas ? Met behulp van verschillende expert bieden we duidelijkheid. Met vandaag : kan je plaatselijk vet verliezen ?

De laatste maanden van het jaar staan ​​​​bij velen in het teken van lekker eten. Begin décembre vliegt het strooigoed ons om de oren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kerstdagen en al het eten dat die dagen met zich meebrengen. Het is dan ook geen gekke gedachte om die extra kilo’s in januari, de maand van de goede voornemens, weer kwijt te willen.

Het gebied rondom de buik est vaak het prima gebied waar we vet zouden willen verliezen. Maar plaatselijk vet verliezen, kan dat eigenlijk wel? Métro sprak a rencontré le prof. dr. Renger Witkamp, ​​​​​​bioloog, pharmacolog and hoogleraar Nutritional Biology aan de Wageningen Universiteit.

Kan je plaatselijk vet verliezen?

Witkamp : „De vraag of je op specifieke plekken in je lichaam vet zou kunnen kwijtraken, blijft mensen bezighouden. Velen van ons ervaren namelijk niet zozeer de total hoeveelheid vetweefsel als grootste probleem, maar juist de plaatsen waar het zit.

Bij de vetverdeling in het lichaam is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen te zien. „Zo gaat het vetweefsel bij vrouwen in first instantie vaak meer op de heupen en billen zitten. Dit wordt aangeduid met een peervormige vetverdeling. Mannen neigen daarentegen naar de appelvorm, bij hen gaat het vet vaker round de buik zitten. Wel maakt Witkamp duidelijk dat deze verdeling van vetweefsel niet bij iedere man of vrouw hetzelfde hoeft te zijn. „Ook tussen mensen van hetzelfde geslacht zie je grote verschillen. Na de overgang gaat er bijvoorbeeld ook bij veel vrouwen meer vet richting de taille.

Witkamp vertelt dat dit soort waarnemingen, in combinatie met gericht onderzoek, hebben geleid tot de conclusione dat onze vetverdeling vooral bepaald wordt door drie verschillende factoren: aanleg, ormonen en leeftijd. „Maar wanneer we het vetweefsel afkomstig van verschillende plaatsen in het lichaam onder de microscoop light, dan zien we dat er anche binnen één person nog verschillen kunnen zijn. Dit hangt samen met de verschillende functies van ons vetweefsel. Naast energieopslag dient het ook ter bescherming, ondersteuning en isolatione, en kunnen vetcellen allerlei stoffen maken met bijvoorbeeld een hormoonachtige working.

Gezondheidsrisico

Het is bekend dat een teveel aan vet op langere termijn gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch zijn er volgens Witkamp hierbij wel verschillende gradaties aan te wijzen : « Vet onder de huid gedraagt ​​​​​​zich veel gunstiger dan het vetweefsel in de spieren, en het vetweefsel wat onder in de buikholte tussen de organen zit. Daarom zou het zowel voor de gezondheid als uit cosmetisch oogpunt zijn om plaatselijk vet kwijt te raken intéressant.”

Voorlopig lijkt deze optie helaas nog niet mogelijk. „Helaas wijzen tot nu toe alle serieuze onderzoeken erop dat dit niet lukt, niet door voeding en ook niet door speciali oefeningen. Kennelijk bezit ons het lichaam allerlei manieren om weefsels met elkaar te laten communiceren en haalt het indien nodog op verschillende plaatsen een beetje weg.

Liposuccion

La seule façon dont vous voulez qu’il soit plaatselijk vet verwijderd kan worden, est la liposuccion. Bij deze vorm van plastic chirurgie wordt er door middel van een medische ingreep vetweefsel verwijderd. “Voorlopig geldt, water ook gezegd wordt door de reclames : lokaal vet verwijderen is een illusie, tenzij je dit door een plastische chirurg laat doen.”

Benieuwd naar het antwoord op andere vragen over voeding? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel vol. Veel leesplezier!

Ilses kinderen prematuur geboren : ‘Soms moest ik ze even aantikken, zodat ze weer gingen ademen’

Foutje gezien? E-mail sur. Wij zijn je dankbaar.

Article d’exploitation plus important :

Voeding onder de loep : kan je plaatselijk vet verliezen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *