geen Nederlander, wel een Belg

ESA

Nouveauté SAIAangpassé

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft vijf nieuwe astronauten aangewezen. Er hadden zich meer dan 22.000 mensen aangemeld, onder wie zo’n duizend Nederlanders, maar de keuze voor de nieuwe lichting carrier-astronauten is gevallen op candidaten da Frankrijk, België, Zwitserland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe astronauten werden vanmiddag in Parijs gepresenteerd. Le premier était également un nominé pour un prix présélectionné : le sprinteur paralympique britannique John McFall. Hij verloor op 19-jarige leeftijd zijn rechterbeen bij een motorongeluk. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen. Het is nog niet zeker dat hij als ‘parastronaut’ de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis voor astronauten met een beperking mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

Les nouveaux astronautes ont été sélectionnés en une seule fois, présélectionnés et simulés. Ce mot est donné comme avant d’être envoyé à un vol sur l’ogive internationale de l’ISS. In de toekomst zullen ze misschien ook kunnen deelnemen aan missies naar de maan, maar in eerste instantie komen daar alleen ervaren ESA-astronauten voor in aanmerking.

‘Jardin d’enfants’

Les nouveaux astronautes sont Sophie Adenot en France, Pablo Álvarez Fernández en Espagne, Rosemary Coogan à Verenigd Koninkrijk, Marco Sieber en Suisse et Raphaël Liégeois en Belgique. Liégeois, een doctor in de ingenieurswetenschappen, komt uit Namen. Hoewel hij uit Wallonie comt spreekt hij ook Nederlands en nog drie andere talen. Parlé de l’astronaute derde de Belgique à Dirk Frimout et Frank De Winne.

ESA

Le nouvel astronaute belge Raphaël Liégeois

Dans Nieuws & Co a Radio 1 Vertelde Liégeois dat hijzelf pas om 11.00 uur vanochtend hoorde dat bij de nieuwe lichting astronauten van ESA zat. “Ik ben heel trots om België te vertegenwoordigen bij ESA en in de ruimte. Het was een kinderdroom en nu dat het echt is, is er veel emotie, ik ben echt heel blij.”

Liégeois zal net als de autres nouveaux astronautes avant un an de formation gagnent tout d’abord pour un ruimtemissie pour le mot sélectionné. Die zal in first instantie naar the internationale ruimtestation gaan, maar wellicht is in de toekomst ook een vlucht naar de maan mogelijk. “Dat is een droom”, zegt de Belg, “maar een missie naar het ISS is dat voor mij ook al.”

Pool de réserve

Naast de vijf carrier-astronauten est er nog een poule van reserve-astronauten geselecteerd. Aussi daar zit overigens geen Nederlander bij.

De selectie heeft ruim anderhalf jaar geduurd. La taille de l’astronaute est basée sur une qualification élevée, mais la hauteur de l’ESA a également été attribuée à l’exploration de l’homme. Uiteindelijk speelt de bijdrage die ESA-lidstaten betalen aan het exploratie program van de ruimteva artorganisatie ook een rol. België betaalde de afgelopen jaren signifiant meer dan Nederland.

Aussi Erik Laan, onafhankelijk ruimtevaartdeskundige en tussen 2003 en 2008 betrokken bij het Marsprogramma van ESA, est niet verbaasd dat Nederland buiten de prijzen valt. “Nederland heeft zich niet goed ingeschreven op Programme d’exploration humaine et robotique, het programma voor bemenste en roboticische exploratie in de ruimte. Andere landen doen dat wel en dan worden ze vaak ook là-bas, j’ai rencontré un nouvel astronaute de cette terre.”

Le prix d’achat néerlandais est d’environ 300 millions d’euros à l’ESA, mais c’est pour chaque joueur un établissement de crédit et beaucoup de 21 autres États. Dat geld gaat grotendeels naar andere program’s van ESA. “Nederland ziet meer nut in aardobservatie, telecommunications en navigatie, en minder in astronauten in de ruimte”, zegt Laan. “Dat vind ik persoonlijk wel jammer, want astronauten inspireren natuurlijk ook: het André Kuipers-effect. Die hoef je maar ergens op een podium neer te zetten en de zaal zit vol, dus dat werkt wel.”

A Paris, l’ESA a également porté le budget de la ruimtevaartorganisatie voor de komende drie jaar flink omhooggaat, à environ 16,9 millions d’euros, contre 2,4 millions sur la période 2019-2022. Dat heeft te makeen met de inflatie, maar anche met grotere investeringen in bemenste ruimtevaart, interplanetaire missies en satellieten voor onder meer klimaatonderzoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *