ESA presenteert nieuwe astronauten, Nederland heeft niet de beste kaarten

ESA

Nouveauté SAI

Na een jaar van eindeloos testen, gesprekken voeren, simulaties doen en nog meer testen komt ESA vanmiddag met het verlossende word: wie worden de nieuwe Europese astronauten en – niet onbelangrijk in een ruimtevaartorganisatie met 22 lidstaten – uit welk land komen ze?

Angelo Vermeulen a déclaré à un moment donné qu’il n’avait presque rien à faire, mais qu’il avait jusqu’à 6% de plus de 22 000 candidats. Le biologiste Vlaamse, die afwisselend in Antwerpen en Delft woont, heeft dus ondervonden water requisitig è voor een ticket naar het ISS, e misschien wel naar de maan over enkele jaren.

Het begon begin vorig jaar met vragenlijsten invullen, gezondheidsverklaringen regelen en vertellen over eventuele ervaring die van pas kan komen in een ruimtestation. C’est bien parti.

Vermeulen avait développé le génome pour une mission HI-SEAS à Hawaï, et un projet parrainé par la NASA avait été approuvé par un conseil d’administration de Marsbasis. Hij werd dan also uitgenodigd voor de testronde a Hamburg, bij de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, voor technische, cognitieve, motorische en persoonlijkheidstesten.

C’était niet bepaald makkelijk, vertelt hij. « Je bediende bijvoorbeeld een vliegtuigsimulator waar je steeds moest bijsturen voor zijwind, maar daar zat een vertraging in, wat lastiger maakte, en tegelijkertijd kreeg je via een koptelefoon getallenreeksen te horen die je je più zien te onthouden. daar zat een vertraging in, wat lastiger maakte, en tegelijkertijd kreeg daar gaat het ze ook om, om te zien hoe je daarmee omgaat.”

Hij ging niet meer door naar de volgende ronde en ESA vertelde him none waarom. Ook wel begrijpelijk, want samen met Vermeulen kregen nog vele honderden kandidaten slecht nieuws.

Ondanks de teleurstelling est de bioloog toch blij dat hij aan de selectie heeft meegedaan. “Ik zat met 50 jaar wel echt aan de bovenkant van de leeftijdsgrens, dus ik had mijn kansen niet zo hoog ingeschat. En de selectie was een bijzondere ervaring. Het was verrijkend en ik heb nieuwe contacten opgedaan.”

Hij blijft intussen drome van een ruimtereis. Een Amerikaanse die samen met hem in de HIS-SEAS-basis op Hawaii zat, is vorig jaar met SpaceX de ruimte in geweest. Het mag dan bij ESA niet lukken, er zijn meer manieren, weet hij. “Ik geef het niet op.”

MER PROFONDE

Angelo Vermeulen s’entraîne pour la simulation martienne HI-SEAS

De kandidaten die wel doorgingen stond een serie test te wachten waarin hun psychologische en fysieke gesteldheid en social vaardigheden werden beproefd. Na zes selectierondes en verschillende interviews bleven er zo 25 mensen over, legt ESA-manager Philippe Schoonejans uit.

Daarna hebben de kandidaten eigenlijk geen invloed meer op de uiteindelijke keuze voor de vier tot zes carrier-astronauten die straks echt naar het ISS zullen gaan (de anderen comen in een reservepool terecht).

Bij de keuze speelt politiek een rol, en tegenwoordig is ESA daar ook wat transparenter over, zegt Schoonejans. C’est une procédure très large. Zo moet de samenstelling van het Corps européen des astronautes (EAC) est une réflexion sur le bijdrage die verschillende lidstaten au programme d’exploration des paris de l’ESA.

La Hollande, la France et l’Italie, les véritables propriétaires d’armes de l’ESA, sont daarom al sinds jaar et dag hofleveranciers voor het korps.

  • NON

    Budget de l’ESA
  • NON

    Budget de l’ESA

Maar er zijn meer afwegingen ta maken. L’ESA voudra également iemand uit de kleine lidstaten bij het astronautenkorps. Uiteindelijk est het mooi als elke lidstaat (die dat wil) een keer een astronaut heeft geleverd.

En dat maakt dat Nederland niet zulke goede kaarten heeft deze ronde. André Kuipers a récemment publié (2012) après le lancement de l’ISS en Hollande et la découverte de la création de l’ESA, rencontrant le bijvoorbeeld avec la Belgique.

Dat wil nog niet zeggen dat er over een paar jaar een Belg op de maan staat. ESA mag wel drie astronauten leveren voor de Artemis-missies, maar de huidige generatee ervaren astronauten maakt de meeste kans op die stoeltjes.

Étant donné que le droit de vote européen n’est arrivé sur aucun de ses territoires, il est possible de trouver un conseil d’un petit témoignage dans une petite colonie. Porta extra bij te dragen aan het maanproject hoopt ESA in ieder geval toch een van die drie Europeanen op het maanoppervlak te krijgen.

L’astronaute a rencontré un beperking

De astronauten die vandaag worden gepresenteerd, gaan in eerste instante oefenen in het internationale ruimtestation voordat ze kans maken op een maanmissie. En bij die groep zullen deze keer ook een of meerdere ‘parastronauten’ zijn, astronauten met een beperking.

Die gaat deelnemen aan een test om te kijken in hoeverre ruimtevaart mogelijk met een beperking, maar Schoonejans verwacht dat dat wel goed komt. “L’astronaute Samantha Cristoforetti heeft het vorig jaar goed verwoord. Zei : in de ruimte zijn we allemaal gehandicapt, je spieren verslappen, het bloed gaat naar je hoofd, je kunt minder goed zien en minder goed nadenken. Dat zijn grotere beperkingen dan bijvoorbeeld het missen van een stuk stato.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *