Belgische wetenschappers ontrafelen atmosfeer van exoplaneten: ‘Bewoonbare superaarde is volgende stap’

Met de James Webb-telescoop zijn astronomen erin geslaagd de chemische samenstelling van de atmosphere van een exoplaneet te achterhalen. L’identification est importante pour être facilement identifiable. “Il est een kwestie van maanden.”

Na de ontdekking van het sterrenstelsel ooit en het bestaan ​​​​​​van CO₂ buiten ons zonnestelsel tekent de piepjonge James Webb-ruimtetelescoop opnieuw voor een primeur. Apportez de nouveaux gegevens konden wetenschappers voor het prima nauwkeurig de chemische samenstelling van de atmosfeer van exoplaneten bepalen. Le résultat a été rendu public dans une puanteur de tous les articles dont tous les autres ingrédients sont restés bij een hoog aangeschreven vakblad.Wetenschappers analyseren met de James Web-telescoop superaardes, omdat die vloeibaar water kunnen bevatten, waardoor ze mogelijk bewoonbaar zijn zijn voor de mens.

Les astronomes apaisent le terme «exoplanète» sur les planètes die rond andere sterren dan de zon cirkelen. Une catégorie spécifique est die van de superaarde, exoplaneten met een grotere massa dan de aarde. Die kunnen bij wetenschappers op een grote interesse rekenen omdat ze vloeibaar water kunnen bevatten, waardoor ze mogelijk bewoonbaar zijn zijn voor de mens.

Een andere Saturnus

De groep internationale wetenschappers, onder wie enkele Belgische astronomen, richtte de James Webb-telescoop op WASP-39b, een CO₂-rijke exoplaneet die 700 lichtjaar van ons verwijderd is. En masse est la planète vergelijkbaar rencontré Saturnus, een gasreus, en de oppervlakte heeft een temperatuur van 900 degrés Celsius. Dat valt te verklaren door de positie van WASP-39b in zijn sterrenstelsel. Terwijl Mercurius in ons zonnestelsel met 58 miljoen kilomètre het dichtst bij de zon staat, staat de exoplaneet nog acht keer dichter bij zijn ster.

‘L’exoplanète était al bekend dankzij waarnemingen met de Hubble-telescoop. Nieuw è che vier observatiemodi gebruikt en gecombineerd hebben, waardoor we voor het prima fijne waarnemingen hebben en dwars door wolken rond de exoplaneet kunnen kijken’, zegt sterrenkundige Leen Decin (KU Leuven) die betrokken was bij het onderzoek. 200 onderzoekers werkten mee aan de reeks papers die ingediend werden voor review in wetenschappelijke tijdschriften.

Uit de aanwezigheid van wolken kunnen wetenschappers verschillende dingen afleiden. ‘Als een wolkendek round de planetet hangt, warmt die op. Bij onze aarde is dat net zo: als er ‘s nachts geen wolken zijn, is het vaak wat kouder’, zegt Decin. “Om iets te begrijpen over de temperatuur op een planet zijn wolken dus cruciaal.” Bij WASP-39b a été informé qu’il s’agit d’une œuvre d’art brisée et qu’il ne s’agit pas d’une vague homogène.

Éléments chimiques

Een van de andere ontdekkingen is dat er zwaweldioxide is, a molecule die ontstaat door het uv-licht van de moederster. Door gelijkaardige chemische reacties in ons zonnestelsel kreeg op aarde de ozonlaag vorm. ‘Elke paper behandelt een andere invalshoek op de atmosphere van de exoplaneet. Een draait rond de hoeveelheid waterdamp, een andere focust op de aanwezigheid van CO₂’, zegt Decin. “Nous zien voor het eerst een duidelijke vingerafdruk van de aanwezigheid van verschillende chemische elementen die ook in de aardse atmosfeer voorkomen.”

Het potentieel gaat nog verder. Avec l’arrivée de WASP-39b, des explorateurs ont été trouvés sur des modèles informatiques vérifiés d’autres exoplanètes aux portes. ‘We willen die modellen toepassen op superaardes die veel kleiner, maar nog interesser zijn’, zegt Decin. Le bedoeling est plus correct te meten welke moleculen in de atmosfeer aanwezig zijn e die aanwezigheid kan wijzen op omstandigheden waarin leven mogelijk is.

Volgens de professor sterrenkunde is het een kwestie van maanden voor we die superaardes kunnen identifierceren. ‘Het instrument doet het heel goed, we krijgen een massa waarnemingen binnen. Er est vooral nood aan mankracht om alles te analyseren’, klinkt het. Behalve Decin en haar kregen nog veel d’autres astronomes observatietijd met de telescoop toebedeeld. Al 10.000 uren werden verdeeld onder onderzoekers. All data die daaruit voortkomen, worden snel publiek gemaakt, zodat andere expert ermee aan de slag kunnen

Telescoop de James Webb avait quelques années geleden gelanceerd en bevindt zich su 1,5 miljoen kilomètre van de aarde. Hij heeft genoeg brandstof aan boord om nog minstens tien en maximaal 20 jaar observaties te doen. Aan het project, dat 13 miljard dollar gekost heeft, ging 30 jaar voorbereiding vooraf.

CA va bien


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *